Pakistan
 

Dødelig bombe i Islamabad

Det er nu bekræftet at den 53-årige PET-agent Karsten Krabbe var blandt ofrene for bombesprængningen af Mariott-hotellet i Islamabad, der var tilholdssted for den pakistanske og udenlandske politiske og militære elite.

Men hvad lå bag bomben? Den britisk-pakistanske journalist og politiker Tariq Ali giver her sit bud

Mariott Hotel fuldstændig søndersprængt

Den dræbende bombesprængning i  Islamabad var et hævnangreb for hvad der er sket i de sidste få uger i det problemfyldte område ved Nord-Vest Grænsen. Den satte fokus på den krise, den ny regering står over for i kølvandet på de intensiverede amerikanske kamphandlinger i stammeområderne ved den afghanske grænse.

Dødbringende missiler, droner, angreb med specialenheder inde i Pakistan og de påfølgende tab af uskyldiges liv har tilført næring til pashtunsk nationalisme. Det er udløbere fra krigen i Afghanistan, som nu destabiliserer Pakistan.

Flertallet af pashtuner er modstandere af den amerikanske tilstedeværelse i regionen og ser denne som den største trussel mod fred. Hvorfor har USA så besluttet at destabilisere en afgørende allieret?

I Pakistan argumenterer nogle analytikere for, at det er et omhyggeligt beregnet skridt, som skal svække den pakistanske stat ved at skabe en krise, som går langt ud over grænsen til Afghanistan. Endemålet, hævder de, er at rykke det pakistanske militærs atomtænder ud. Var det tilfældet, betød det, at Washington har besluttet sig for at splitte Pakistan op, for landet kunne ikke overleve en sådan katastrofe.

Jeg er imidlertid af den opfattelse, at udvidelsen af krigen i langt højere grad er forbundet med Bush-administrationens katastrofale besættelse af Afghanistan. Det er næppe nogen hemmelighed, at Karzais regime for hver dag bliver mere isoleret, mens taliban-guerilla’erne kommer stadig nærmere til Kabul.

Når der råder tvivl, så udvid krigen! Det er et gammelt imperiemotto. Angrebene på Pakistan repræsenterer – som Nixons og Henry Kissingers om ast bombe og derpå invadere Cambodia – et desperat bud på at redde en krig, som aldrig var god, men nu er gået helt galt.

Mens der sørges højt over ofrene i Mariott-hotellet, spørger mange pashtuner, hvorfor de liv, der blev taget af droner eller ved missilangreb betragtes som af mindre værdi. I de sneeste uger er næsten 100 døde på den måde. Der er intet raseri eller global mediedækning af dem.

Hvorfor blev Marriot angrebet? To forklaringer er kommet frem i medierne.
Den ene at der var en planlagt middag for præsidenten og hanbs kabinet den aften, som i sidste øjeblik blev aflyst.
Den anden, som er fremført af den respekterede engelsk-sprogede pakistanske avis Dawn er, at en ’yderst hemmelig operation af amerikanske marinesoldater foregik inden i Marriot, da det blev angrebet.”

Dette kan være motiverne for dette specielle angreb, men bag det hele er skyggen af en udvidet krig.


Forkortet - se originalen her
Tariq Ali: Why was the Marriott Targeted?
Counterpunch 23. september

- End-