Fredsbevægelse
 

15. februar 2003
International aktionsdag

Den amerikanske ambassade

Fotoreportage 1

Udsnit foran ambassaden
Klik for at forstørre billederne
Hvor ikke andet er anført er fotos fra STOP TERRORKRIGEN, Nej til krig, Odense samt Valby mod krig

Det blev den største demonstration nogensinde ved den amerikanske ambassade - med kørebanen afspærret fra Lille Triangel til Østerport Station, og med folk stående på fortove ned langs sidegader. Fra ca. halv 12 strømmede folk til, og politiet blev nødt til gradvist at flytte afspærringerne, indtil hele området var lukket og trafikken blev dirigeret udenom.

Folk kom med tog eller bus, på cykel eller gående, i alle aldre, mange medbringende skilte, faner og transparenter, alle med godt humør og parat til at sige kraftigt fra over for Bush's, Blairs og Foghs planlagte krig.

Lørdag 11:20 på Valby Station
På vej til ambassaden

Østerport Station blev blokeret af mennesker, så det tog et kvarter at komme fra perronen og ud på gaden til demonstrationen - og DSB opfordrede i togene nordfra passagerer til Østerport btil at stå af på Nordhavnen og gå til demonstrationen. Folk der forsøgte at mase sig igennem den tæt pakkede menneskemængde fra Østerbro til scenen på fortovet overfor ambassaden beretter, at dte tog 25 minutter at komme derhen. Fra den anden side mod Lille Triangel kom ungdomsdemonstrationen fra Israels Plads og Nørrebro mod krig, der havde sluttet sig sammen undervejs med et par tusinde mennesker.

Og demonstrationen gik i gang, mens folk fortsat strømmede. Viggo Bro åbnede som konferencier med Daniela Decca fra HK-Ungdom og Faglige unge mod krig som første taler. Bo Richardt fra FredsVagten ved Christiansborg, der blev hilst af et enormt bifald for deres prægtige indsats (snart 500 dage foran folketinget i regn, sne og sol) fik for alvor rystet demonstrationen sammen, da han fremførte Bush-sangen: BOMB IRAQ! men titusinder råbte NO! WE WON'T.

 


Holger K. Nielsen fik ordet: Kritik af Bush-regeringen. Kritik af Fogh: 'Fogh viger ikke tilbage for at spille rollen som nyttig idiot for USA's højrefløj', sagde han til almindelig jubel. Og masser af roser til Frankrig og Tyskland for deres modstand mod den amerikanske krig - men Holger kammede over, da han lyrisk besang EU som den moralske verdensmagt: 'Den politik, som Tyskland, Frankrig og Belgien fører, er udtryk for et nyt Europa, der træder i karakter', erklærede han. Mon dog? Både Tyskland og Frankrig har egne interesser at pleje i Irak, Europa og verden - og det er svært at tro på supermagten EU, opbygget af alle de europæiske monopoler, som et lødigt alternativ til det amerikanske imperium.
Demonstrationen forenede både EU-modstandere, -skeptikere og mere eller mindre kritiske tilhængere i en fælles protest.

Sherin Khankan taler
Sherin Khankan, formand for Forum for Kritiske Muslimer og medlem af
Det radikale venstre: En krig mod Irak vil opflamme hadet til muslimer og øge racismen, men også hadet til Vesten blandt arabere og muslismer, der som i Palæstina har lidt under den dobbeltmoralske støtte til Israel. Selvmordbomberne er et resultat af det. De dræbende sanktioner mod Irak må ophæves, sagde hun, og understregede, at en krigsresolution fra Sikkerhedsrådet ikke ville gøre krigen mod Irak til en retfærdig krig. Den drejer som om olie. om kontrol med og nyopdeling af rigdommene ...

Skriftlig udgave af Sherin Khankans tale

Jesper Klein er blevet formand for Kunstnere for Fred - og talte, sjovt og med rasende alvor om et USA, der er blevet en verdenstyran - og Vigga Bro hilste fra Annisette og Thomas Koppel og gav mikrofonen videre til en smuk fredssang, mens demonstration gjorde sig klar til afmarch mod den britiske ambassade. Det planlagte holdt foran ambassaden med talere måtte imidlertid opgives, for der var simpelthen ikke plads til en brøkdel af demonstrationen dér. Da den fra Lille Triangel gik ned ad Classensgade til den britiske ambassade og vendte tilbage ved Oslogad ved Østerport - en kilometerlang tur - stod stod folk og faner stadig foran ambassaden og ventede på at marchere.

Nogle få detaljer fra ambassaden:MAD COWBOY DISEASE


 

 

 

 

 

Odense:
INGEN BLOD FOR OLIE

Odense havde sendt 7 busser - og en stribe 'overskydende' med toget. Der kom busser fra Århus, Sydfyn, højskoler - og mange folk var taget tidligt hjemmefra fra forskellige byer på Sjælland, Lolland/Falster, Fyn eller Jylland. Der blev samtidig demonstreret i 11 jydske byer. (Århus 5000+, Aalborg 2000 . . .)


Skilte i mængden:

Besked fra murene:

Lille udsnit:

Afmarch

Se de øvrige fotoreportager:

March 15. februar
'Forsamlet her i København -
INGEN KRIG I VORES NAVN!'

Fotoreportage 2

Christiansborg:
INGEN DANSK KRIGSDELTAGELSE!

Fotoreportage 3

Se udtalelsen fra INGEN KRIG MOD IRAK
En hel verden sagde: Ikke i vores navn

- End -