Fredsbevægelse
 

Fra fredsdemonstrationen i Århus lørdag den 27. september

Fredstemmer fra Århus

Klippet fra Århus Stiftstidende

Af Ole Jessen, journalist ved Århus Stiftstidende

Foto: Carsten Nielsen

Se stor billedserie fra demonstrationen her

Hvorfor lufte sin holdning til krig?
Faner og slagord blev i går luftet på Rådhuspladsen i en demonstration mod krigen, for freden og med kravet om, at de danske soldater trækkes hjem.

De lokale fredsgrupper stod for demonstrationen, og politiets skøn lød på et par hundrede deltagere. Blandt dem var en stor gruppe kurdere med flag og billeder af den tyrkisk-kurdiske leder Abdullah Öcalan. På plakater og bannere blev der slået til lyd for fred i Irak, Palæstina og Kurdistan.

Men hvorfor benytte en solrig lørdag til at lufte sine politiske meninger om krig og fred. Det spurgte avisen nogle af demonstranterne om.

Harry Præstegaard, Århus:
- Jeg er her fordi, jeg er imod krigen, og jeg synes, at de danske soldater skal trækkes hjem fra Irak. Ifølge vores grundlov er det forbudt at føre krig i fremmede lande, og efter 2. Verdenskrig blev folk i tysk militærtjeneste straffet. Derfor bør den danske regering straffes for at sende soldater i krig i Irak.

Gert Hansen, Viborg
:- Jeg er meget imod udviklingen i verden, især højredrejningen, som fører til større ulighed og flere krige. Vi har ikke lært noget af de tidligere krige, og jeg er bekymret for freden. I stedet for at møde de fattige lande med kanoner skal vi i dialog med dem.

Merete Christoffersen, Viborg:
- Vi blev løjet ind i krigen, for masseødelæggelsesvåben fandt de aldrig. USA har derimod mange af dem, så jeg mener at USA er en større trussel mod verdensfreden, for USA fører aggressive krige mod fattige lande.

Osman Yilmazsan, Aalborg:

- Jeg er tyrkisk kurder, og jeg er her sammen med andre kurdere for at kræve selvstændighed for Kurdistan, frihed for vores leder Abdullah Öcalan og rettigheder for kurderne.

Rose-Maria Køhler, Odder
:
- Jeg er her sammen med flere fra Eriksminde Efterskole. Jeg er kommet for at vise, at det var forkert at støtte krigen, sådan som vores regering gjorde. Og jeg synes, det er vigtigt, at vise hvad man mener, det er ikke nok bare at sidde derhjemme og have sine meninger.

Demonstrationen rettede også en henvendelse til Århus' byråd
Se
Gaza By - Århus' venskabsby

- End -