Fredsbevægelse
 

Stop massakrerne!

Falluja, Kufa, Nassiriya ..!

Hastedemonstrationen foran den amerikanske ambassade
tirsdag den 13. aprilFalluja: Irakisk mor søger at beskytte sine børn

I talrige byer verden over - indbefattet i mere end 60 amerikanske byer - gik modstandere af Irak-krigen i demonstrationen i protest mod rapporterne om de amerikanske massakrer i Falluja og andre byer.
Over 150 deltog i den hasteindkaldte protest foran den amerikanske ambassade tirsdag den 13. april, indkaldt af initiativet Stop Terrorkrigen under parolerne

Stop massakrerne i Falluja, Kufa, Nassiriya ..!
USA ud af Irak!
De danske tropper hjem NU!


Klik og forstør

Læs demonstrationsappellen her

Som konferencier Dorte Grenaa sagde:

- Det er vigtigt ikke kun med store demonstrationer, men også at antikrigsbevægelsen reagerer i skærpede situationer og ved nye udviklinger.
Overalt i verden er der blevet indkaldt til sådanne protester for at gøre opmærksom på de rædsler, de amerikanske militære straffeekspeditioner har medført.
Fallujah er kun én af de byer, der er under angreb.


Jørn Andersen, Internationale Socialister, understregede, at den dramatiske skærpelse af situationen i Irak havde skabt en ny situation, både i Irak selv, og for antikrigsbevægelsen vedern over: Den amerikanske besættelse har afsløret sin virkelige karakter som en kolonikrig. Fredsbevægelserne må nu støtte den irakiske modstand. Han sammenlignede massakren i Falluja med massakren på palæstinensere i Jenin og den amerikanske massakre i My Lai i Vietnam.

Thomas Koppel og Annisette, Savage Rose, havde fra USA sendt en

Hilsen til demonstrationen

Den amerikanske journalist Ron Ridenour rettede et stærkt angreb på amerikansk imperialisme og militarisme:
- Det land, jeg blev født i, har gennemført erobringskrige og militærinterventioner 220 gange på to hundrede år. . . Siden Anden Verdenskrig har USA direkte eller indirekte invaderet 44 lande over hele verden, ca. 64 gange:

Yankee ud af verden


Klik og forstør

Villy Søvndal, MF for Socialistisk Folkeparti, kom direkte fra en folketingsdebat om Irak til talerstolen på trækassen foran ambassaden:
- De danske tropper skal hjem nu, var hans budskab. Den danske regering må lytte til signalerne fra Spanien, Norge og andre lande, der nu trækker deres tropper ud af den ulovlige krig og besættelse. Krigspolitikerne vil blive stillet til regsnkab:
- Aznar har stået til ansvar, og det gik ikke for ham. Bush skal stå til ansvar til november. Herhjemme bliver vi også nødt til at gøre op med ekkoet fra Washington.

Sammi Jawad, formand for Komiteen for et frit Irak, som Dansk Folkeparti og regeringspolkitikere har krævet forbudt, fortalte at USA igen havde brudt den såkaldte våbenhvile i Falluja - og beskrev hvordan den brutale amewrikanske besættelse har forenet irakerne i en fælles modstandskamp

Det irakiske folk har rejst sig


FredsVagten ved Christiansborg har nu stået der i 908 dage, sagde Bo Richardt, siden den danske belsutning om at gå i krig mod Afghanistan. Der er mere brug for den end nogensinde - og der er brug for endnu flere fredsvagter, sagde Bo, før han gav sin egen opdaterede udgave af den gamle protestsang Eve of Destruction.

Abu Laban

Imam Abu Laban inviterede på et fremtidigt besøg i et befriet Bagdad - for Bagdad, Irak og Mellemøsten vil blive befriet for den amerikikanske aggression.

Politikens udsendte reporter talte med en af demonstrationsdeltagerne Alkobai Abdelsi. Han gik i eksil under Saddam Hussein. Nu siger han, at de kører tanks ind i Falluja igen: - Krigen starter igen.
Han vil tilbage til Falluja, helst allerede i næste uge.
På journalistens spørgsmål om han ikke er bange svarer han til sidst:
- Jeg er ligeglad. Jeg skal dø med mit folk.:

DKUs Kasper Lyster:
-
Det irakiske folks modstandskamp, er en kamp mod Koalitionen og dens medhjælpere. Det betyder at danske styrker også er et mål, da de er med til at holde landet besat.

Danmark ud af Irak!

Helge Bo Jensen, Enhedslisten, det andet af de to folketingspartier, der kræver de danske tropper hjem nu, afsluttede talerrækken:
- Enhedslisten og den danske fredsbevægelse har taget hensynet til de cvile irakere som sit udgangspunkt, og må fortsat gøre det, sagde han og fordømte dermed den igangværende massakre i Falluja og andre byer i Irak.

USA skal ud - og Danmark skal ud. Irakerne skal bestemme i Irak.

Udover en række af de nævnte organisationer blev demonstrationen anbefalet af Arbejderpartiet Kommunisterne, Danmarks Kommunistiske Parti, Internationalt Forum og Palæstinensisk Union i Danmark.

- End -