Fredsbevægelse
 

Invitation

FREDSFESTIVAL AARHUS 2014

Stop krigene –
stop de sociale nedskæringer
Århus mod Krig og Terror holder igen i år fredsfestival. Det bliver lørdag d. 4. oktober.
Vi kunne tænke os at sætte fokus på to ting og håber, I vil have lyst til at være en del af det. Nemlig

  • Det oprustende Danmark
     
    Danmark står som EU- og NATO-land midt i en voldsom oprustningsspiral med nye fjendebilleder, aggression mod øst og forstærket kamp om markeder og råstoffer. Milliarder bliver postet i krigsforberedelser, krig og våbensystemer, mens sundhed og sociale forhold barberes ned overalt.

    En enorm propagandamaskine vender virkeligheden på hovedet og gør sort til hvidt, aggression til 'fredsbevarende indsats', fascister til modstandsfolk og underlæggelse af andre lande til 'hjælp'. Sociale nedskæringer er 'nødvendige'. Der er ikke penge – men altid råd til nyt militært isenkram.

Hvad der er kommet ud af 'krigen mod terror' og den krigspolitik Danmark officielt støtter får vi i disse dage demonstreret i Irak. Det har været USA's og Vestens bevidste politik at splitte landet op i stridende religiøse retninger. Det er lykkedes for dem og borgerkrig, kaos og mord på civilbefolkningen er resultatet.

Hvilke strategier følger dansk udenrigs- og krigspolitik overordnet lige nu - hvad er der på tegnebrættet, hvor er vi på vej hen? Og hvordan svarer vi igen overfor den krigspolitikken?

NATO og USA opruster, EU opruster og Danmark er med i front. Nye fjendebilleder opbygges. Nu hedder fjenden ikke alene Assad, Gadaffi eller Saddam Hussein - men Putin og Rusland, og er rykket rigtig tæt på.  Danmark er i fuld gang med at opfylde NATO's krav om bidrag i den optrappende konflikt og EU's mål for øget våbenproduktion.

Østersøområdet skal 'forsvares' og fire danske F-16 kampfly er på nuværende tidspunkt sendt til Baltic Air Policing og støtteskibet ESBERN SNARE til ledelse af en af NATO’s stående flådestyrker.

I Ukraine støtter Danmark en regering, der bygger på fascistiske kræfter, der også er en del af systemet efter det 'valg' der blev gennemført under trusler og vold.

Kan vi acceptere, at den danske regering allierer sig med nynazistiske og fascistiske kræfter?

Danmark er ikke med i EU's fælles forsvarspolitik, men deltager alligevel i fælles aktioner blot under FN's paraply. Skal vi acceptere den kolonipolitik, der reelt er tale om, selvom vi kun støtter den 'humanitære' del af den samlede aktion?

I en tid med nedskæringer på alle sociale områder forbereder danske politikere at købe kampfly til omkring 30 milliarder. De kan kun bruges til aggression og krigsførelse.  Arbejdspladser skabes langt bedre ved at milliarderne postes i noget nyttigt.

I fredsbevægelsen må vi gøre alt hvad vi kan for at sætte en stopper for flykøbet.
Medlemsskab af EU binder os til øget oprustning og militarisering, ligesom medlemskabet af NATO gør det.

Er det ikke på tide, at kravet om Danmark ud af NATO kommer i centrum i fredsbevægelsen igen? Som medlem af denne krigsalliance kan Danmark aldrig komme til at føre en fredelig og uafhængig politik.

Krisepolitikkens nedskæringer på den ene side og oprustning, krig og fascisme hænger sammen. Og begge dele hænger sammen med Danmarks medlemsskab af EU og NATO.

  • Udveksling af erfaringer 

    Hvordan skaber vi en stærk antikrigsbevægelse og også gerne samarbejde på tværs af traditionelle opdelinger af aktive bevægelser? Hvad mobiliserer vi omkring? Hvordan stopper vi krigspolitikken og angrebene på levevilkårene?

Vi håber, at fredsorganisationer og andre grupper, organisationer og andre interesserede fra hele landet vil have lyst til at mødes i Århus og debattere situationen - og ikke mindst hvordan vi kan gøre en forskel.

Formålet med årets fredsfestival er at få bedre overblik, viden, idéer og at lære hinanden bedre at kende. Vi er vidt forskellige grupper og kan ikke presses ind under én fælles paraply, men måske kan vi finde sammen i konkrete kampagner om vigtige spørgsmål.


Byd ind med et indlæg

Er I interesserede og kunne I tænke jer at byde ind med et oplæg på fredsfestivalen, så skriv snarest til os.


Dette sendes i første omgang til:

Fredsvagten, Fredsministerium.dk, Valby og Sydvest mod krig, Stop Terrorkrigen, Nej til Krig, Boykot Israel, Kvinder i Sort, Aldrig Mere Krig, Militærnægterkontoret, Nej til krig mod Syrien – Fyn, Fyngruppen – bevar velfærden, Velfærd Randers, Budskab fra Græsrødderne, Velfærdsinitiativet, Behandl os ordentligt Midtjylland og Folkebevægelsen mod EU.

Meld tilbage, hvis I har bud på andre fredsgrupper og sociale bevægelser, som bør inviteres.

Fredshilsner fra

Århus mod Krig og Terrorhttps://www.facebook.com/aarhusmodkrigogterror


Kontakt:

tinespangolsen@trustrups.net


End