Fredsbevægelse

 


Stop Terrorkrigen:
Nej til ny ulovlig krig i SyrienDet er en ny ulovlig krig, der blev indledt med de massive bombardementer i Syrien mod IS, konstaterer antikrigsinitiativet Stop Terrorkrigen. Den skal stoppes, og Danmark skal trækkes ud af krigskoalitionen.

I løbet af nogle få uger er Danmark blevet dybt involveret i en ny krig i Syrien, som USA har indledt som anfører for en koalition på 40 lande.

Om Danmark går i gang med at bombe i Syrien eller Irak afgøres af ’arbejdsdelingen’ i koalitionen, som fastlægges i denne uge i forbindelse med FNs generalforsamling, der netop er startet i New York, siger den danske udenrigsminister, der ikke udelukker noget.

Se

Lidegaard vil ikke afvise danske missiler mod Islamisk StatDen danske deltagelse i den nye krig startede med, at et enigt folketing og samtlige partier besluttede at sende fly med våben til Irak, angiveligt for at beskytte kurderne mod angreb fra den islamistiske terrorgruppe IS, der har proklameret et ’kalifat’  i dele af Irak og Syrien.

- Vi må konstatere, at Danmark igen er deltager i en ulovlig krig, udtaler Dorte Grenaa, talsperson for Stop Terrorkrigen.

- Krigen og bombardementerne af Syrien sker uden FN-mandat, ligesom det blev omgået ved starten på Irak-krigen. Den er klart folkeretsstridig og ulovlig. Assad-regimet har ikke bedt om eller tilladt bombardementerne. Krigskoaltionen med USA i spidsen gør, hvad den vil, og Danmark følger efter, uanset om det er en ’rød’ eller blå regering.

Se

Analytiker: Arabiske lande legitimerer angreb i SyrienTil argumentet om, at krigskoalitionen gør det for at støtte kurderne i Irak og Syrien, der er under angreb, siger Dorte Grenaa:

- USA og krigskoalitionen slås overhovedet ikke for kurderne. De slås for deres egne interesser, og det er kontrol med Mellemøsten og dets rige ressourcer. De tre ulovlige krige i Afghanistan, Irak og Libyen har vist det til overmål. Det er en illusion at tro, at kurdernes vel ligger dem på sinde.

- I Nordirak har USA gennem flere årtier været i koalition med den reaktionære kurderleder Barzani og hans parti og peshmerga-soldaterne i krigen mod Saddam Hussein. Det er ham og hans slags, våbnene går til. De bliver blandt andet brugt til at undertrykke og bekæmpe de progressive kurdiske kræfter. PKK er stemplet som en terrororganisation, og den progressive udvikling i det selvstyrende kurdiske område Rojava i Syrien er en torn i øjet på alle reaktionære kræfter – fra IS og  NATO-landet Tyrkiet til USA og NATO.

Dorte Grenaa tilføjer:

- Antikrigsbevægelsen har en stor opgave i at forklare, hvorfor det er en reaktionær krig, og hvorfor Danmark skal ud af den. De barbariske henrettelsesvideoer fra IS gør deres virkning. Men bombardementer, der altid rammer civile hårdest, eller ny militær invasion, gør kun tingene værre.

- Vi må også konstatere, at Enhedslisten endnu engang har stukket en kniv i ryggen på fredsbevægelsen ved at stemme for våbenforsendelser og dermed dansk deltagelse i den nye krig. Partiet har ikke engang fastholdt, at det krævede et FN-mandat. Både ’rød’ og blå blok støtter den imperialistiske krigspolitik, og fører Danmark ad en forkert vej, fyldt med stadig større omkostninger.

- Det er hårde odds fo antikrigsbevægelsen, men på den anden side har den langt større folkelig støtte og langt bredere appel end krigsmagerne forestiller sig, slutter Dorte Grenaa.

 

Se også

Terrorkrigen er en katastrofe: Stop al udenlandsk indblanding i Irak  

Af Stop Terrorkrigen
14. juni 2014
- End -