International klimabevægelse
 

Climate Justice Action:

Klimatalsmænd fængslet
på falsk grundlag

Climate Justice Actions to talspersoner Stine Gry Jonassen og Tannie Nyboe er i dag (den 17. december) blevet varetægtsfængslet frem til 23. december, siger bevægelsen i en pressemeddelelse, der kalder begrundelsen for fængslingerne ”absurde”.

People's Assembly foran Bella Centret 16. december 2009

People's Assembly ved Bellacentret 16. december

Anna Kollerup udtaler:
”Ved at gå målrettet efter vores talspersoner, ligner det et forsøg på at lukke munden på de kritiske røster og den modstand der er mod COP-processen. Aktionen er planlagt af en global bevægelse gennem mange måneder, men politiet går målrettet efter de personer der med fuldt navn og ansigt har udtalt sig om aktionen i diverse medier”.

Begrundelsen for varetægtsfængslingen lyder bl.a. på opfordring til vold, selvom de to talspersoner hele tiden åbent har fortalt om CJA´s planer om en ikke voldelig civilulydigheds aktion. Noget gårsdagens aktion til fulde viste at demonstranterne holdt sig til.

Anna Kollerup fortsætter:
”Det er et demokratisk problem og en indskrænkning af retten til at ytre sig kritisk, når man kan blive fængslet for vold, selvom man bliver ved med at gentage, at det er en ikke-voldelig aktion. Der har været en kontinuerlig dialog med politiet hvor man har oplyst hvad planerne var og alligevel vælger de at gå ind fremsætte sådanne anklager."

Kevin Smith fra CJA siger:
"Vi har jo været mennesker over hele verden der har været med til at planlægge denne aktion, men de går kun efter dem der udtaler sig offentligt. Det er et direkte angreb på ytringsfriheden. Vi ved at ytringsfriheden bliver undertrykt mange steder i verden, men at det sker i Danmark kommer virkeligt bag på os. ”.

Selve varetægtsfængslingen bliver begrundet med fare for gentagelse, hvad der må anses som en helt absurd begrundelse, da aktionen har været varslet i flere måneder som varende kun en enkelt dag, nemlig den 16. december.

I en anden pressemeddelelse fra tysk Climate Justice Action fra 16. december kommenteres forlængelsen af fængslingen af dens talsmand Dr. Tadzio Müller. Her hedder det:

”Anklagerne mod Tadzio Müller som f.eks. for ’anstiftelse af vold mod ordensmagten’ er politisk motiverede og fabrikerede. Dissens skal dæmoniseres. Opfordringen til aktionen den 16. december har ligget på internettet i månedsvis, tilgængelig for alle, og således handlede det om en civil ulydigheds aktion. Vold mod personer er dermed udelukket, og det ved politiet også”, erklærer Alexis Passadakis fra Climate Justice Action.

En tysk aktivist i København siger:
”Mennesker, som er kritiske over for den førte politik, bliver gennemtrevlet som var de medlemmer af kriminelle bander. Danmark befinder sig på en stejl vej hen imod overvågningsstaten. Øjensynligt gør det danske politi tjeneste som regeringens politiske politi.”

Climate Justice Action har indkaldt til protest mod de målrettede fængslinger fredag den 18. december kl. 15 på Israels Plads. Demonstrationen går til Christiansborg.


Free the climate prisoners! Peaceful solidarity demonstration

Update zur Verhaftung von Dr. Tadzio Müller in Kopenhagen am 15.12

- End -