International fredsbevægelse
 

Støt Bradley Manning, whistleblower

Bradley ManningMens de  lækkede Afghanistan-dokumenter  fra Pentagon på Wikileaks går kloden rundt og forårsager stor opstandelse, sidder en 22-årig amerikansk soldat siden den 26. maj fængslet på militærbasen Camp Arifjan i Kuwait.

Den 6. juli blev han anklaget for ’ved 12 tilfælde at have overført klassificeret materiale til sin personlige computer og derefter overdraget det til en uautoriseret kilde’.

Det hemmelige materiale omfattede bl.a. en video med et amerikansk flyangreb, og den ’uautoriserede kilde’ var Wikileaks.

Videoen tiltrak sig straks international opmærksomhed, fordi den viste et angreb fra en Apache-kamphelikopter i juli 2007 i et boligkvarter i den irakiske hovedstad Bagdad i Irak, der dræbte 12 (måske 15) civile.

Blandt de dræbte var to fotografer fra nyhedsbureauet Reuters. Den ene af dem, Namir Noor-Eldeen, blev dræbt ved den første salve, mens den anden, Saeed Cmagh, overlevede denne, men blev dræbt af en senere salve fra helikopteren, mens han lå på fortovet. En  militær undersøgelse erklærede, at helikopterbesætningen ved en fejltagelse antog fotografernes udstyr for at være våben.

Wikileaks fortalte, at videoen stadig var hemmeligstemplet, og at den ’klart viser det uprovokerede drab på en såret Reuters-ansat og folk, som søgte at komme ham til undsætning’.

Se den her

WikiLeaks releases secret video of journalists, civilians killed in Baghdad

Tilsyneladende var whistlebloweren bag afsløringen af det amerikanske militærs mord på civile Bradley Manning fra Potomac i Maryland, som har været udstationeret i Irak siden november 2009. Hvis han bliver dømt ved en militærdomstol, risikerer han op til 52 års fængsel, afsked i unåde, fratagelse af militære hædersbeviser samt en stribe bøder af uspecificeret størrelse.

Mannings sag sammenlignes med Daniel Ellsbergs læk af fortrolige Pentagon-dokumenter i 1971 under Vietnam-krigen, som var med til at skabe en massiv opinion mod krigen. Den nu 79-årige Ellsberg siger:

 "[Manning] er den første person i 39 år, som har gjort noget, der kan sammenlignes med det, jeg gjorde – og faktisk bedre end hvad jeg gjorde, fordi materialet er helt aktuelt.”

International Action Center indledte efter Mannings fængsling en støttekampagne. Først efter 100.000 mails til Det Hvide Hus begyndte de store medier at tage sagen op.
IAC erklærer, at det er nu, hvor lækagerne gennembryder propagandaslottet, at krigene i Irak og Afghanistan skal bringes til afslutning.

Støttekampagnen for Bradley Manning fortsætter, og man kan underskrive her
www.iacenter.org/iraq/freebradleymanning/

- End -