International fredsbevægelse
 

Hverken diktatur eller imperialisme

Global modstand
mod Libyen-krig

Uden at det var koordineret som en global aktionsdag, gik krigsmodstandere på alle kontinenter på gaden den 26. marts som en hurtig reaktion på den lynkrig, som den vestlige krigskoalition indledte med de massive bombninger af Libyen fra den 19. marts.

Demo i Madrid 26.3.2011

Demo i Madrid 26.3.2011

Fra Bergen i Norge til Australien og fra Korea til USA og Canada var titusinder på gaden i protest mod bombningerne og krigen.

Antikrigsbevægelsen gik – som det hed i parolen fra Madrid, ”Hverken diktatur eller imperialisme” – ud imod det imperialistiske angreb, men også for at forsvare de arabiske folkerevolutioner mod kapringsforsøgene.

Santiago Chile 26.3.2011

Santiago Chile 26.3.2011

Los Angeles 23.03.2011

Los Angeles 23.03.2011
Bergen 26.3.2011

I mange muslimske lande blev protesterne forstærket af, at de vestlige imperialistmagter endnu en gang fører krig mod et muslimsk land. En række demonstrationer som i Beograd og Ukraine vendte sig udtalt mod NATO, som nu officielt fører krig i Libyen. Gaddafi-tilhængere har også været på gaden.Madrid: Udtalelse mod Libyen-krig 26.3.2011

Mange tusinde deltog i demonstrationen i Madrid, som vedtog en erklæring, der blev oplæst af en kvindelig marokkansk menneskerettighedsaktivist og skuespilleren Juan Diego Botto.

Den siger bl.a., at folkerevolutionernes sejr i Tunesien og Ægypten blot er 'begyndelsen til en ny æra':

”Befolkningerne i Yemen, Jordan, Oman, Bahrain, Irak, Saudi-Arabien, Iran, Algeriet, Syrien, Marokko og Libyen er selv gået på gaden for at tilkæmpe sig politiske rettigheder og gøre en ende på de autokratiske og despotiske regimer …

Den koalition af reaktionære, imperialistiske styrker fra NATO, som militært har angrebet Libyen under påskud af at forsvare civilbefolkningen, med henvisning til en resolution fra FN's sikkerhedsråd, er endnu en aggression mod folkene, som i går på Balkan, i Irak og i Afghanistan, der blev brutalt angrebet under tilsvarende påskud.

Målet for koalitionen, der ledes af Frankrig, UK og USA, med aktiv medvirken fra regeringerne i Spanien, Danmark, Italien og med tavshed fra Rusland og Kina, er ikke civilbefolkningens sikkerhed. Den ser en mulighed for at vinde positioner i Libyen for olie og den imperialistiske geostrategiske politik, imod de arabiske befolkningers truende oprør og revolutionære kamp for frigørelse.”

- End -