Stop krigen mod Libyen
 

Forarmet uran:
En underlig måde at beskytte civile i Libyen

Af David Wilson
Stop the War Koalitionen, UK

”Missiler med uran-hoveder passer på enhver måde til beskrivelsen af en beskidt bombe … Jeg ville sige, det er det perfekte våben til at dræbe masser af mennesker.”
Marion Falk, kemifysiker, Lawrence Livermore Lab, California, USA

I de første 24 timer af angrebet på Libyen kastede amerikanske B-2-fly femogfyrre 2000 pund bomber. Vi ved ikke om disse massive bomber, lige som krydsermissilerne, der blev affyret fra britiske og franske fly og skibe, havde sprænghoveder med forarmet uran (DU). Men hvis amerikansk og britisk militærs tidligere anvendelse af sådanne tages i betragtning, kan de meget vel være en del af det bombardement, Libyen nu gennemlever.

DU er affaldsproduktet fra processen, der beriger uranmalmen. Det anvendes i atomvåben oh atomreaktorer, Fordi det er en meget tung substans, 1,7 gange tættere end bly, er det meget skattet af militæret for dets evne til at banke igennem pansrede køretøjer og bygninger. Når et våben forsynet med en DU-spids rammer et solidt objekt som siden på en tank, går det lige igennem og eksploderer i en brændende sky af dampe. Disse dampe slår sig ned som støv, som ikke bare er giftig, men også radioaktiv.

Et DU-missil brænder ved 10.000 grader celsius. Når det rammer et mål, fragmenteres 30 pct. som granatsplinter. De øvrige 70 pct. fordamper som tre meget giftige oxidanter, indbefattet uranoxydid. Dette sorte støv holder sig i luften og kan afhængigt af vejr og vind bevæge sig over store afstande. Hvis du tror, Irak og Libyen ligger langt væk, så husk, at stråling fra Tjernobyl ramte Wales.

Partikler mindre end 5 mikron i diameter inhaleres nemt og kan blive i lunger og andre organer i årevis. DU i systemet kan forårsage ødelæggelse af nyrer, lunge- og knoglekræft, hudforstyrrelser, neurokognitive forstyrrelser, kromosomødelæggelser, immunsvigt-syndromer og sjældne nyre- og tarmsygdomme. Gravide kvinder udsat for DU kan føde babyer med genetiske defekter. Men forvent ikke, at problemet forsvinder, når støvet er væk. Som udleder af alfapartikler har DU en halveringstid på 4,5 milliarder år.

I ’Shock & Awe’-angrebet på Irak blev der kastet mere end 1.500 bomber og missiler alene over Bagdad. Seymour Hersh hævder, at alene flydivisionen i US Third Marine nedkastede fem hundred tusinde tons ammunition. Alt sammen med DU-hoveder.

Al Jazeera rapporterede, at invaderende amerikanske tropper affyrede to hundrede tons radioaktivt materiale ind i bygninger, hjem, gader og haver i Bagdad. En reporter fra Christian Science Monitor tog en geigertæller til bydele, der var blevet udsat for kraftig beskydning fra de amerikanske tropper. Han fandt strålingsniveauer, der var 1.000 til 1.900 gange højere end normalt i boligkvarterer. Med en befolkning på 26 millioner kastede USA en 1-tons-bombe for hver 52. irakiske borger, eller 40 pund sprængstof pr. person.

Wiliam Hague (britisk udenrigsminister) har argumenteret for, at vi er i Libyen ‘for at beskytte civile og civile beboelsesområder’. Man behøver ikke at lede længe for at finde ud af, hvem og hvad der ’beskyttes’.

I disse første 24 timer brugte ’de allierede’ en lille milliard kroner på ammunition med DU-spidser.

EU’s våbenkontrolrapport har oplyst, at medlemsstaterne i 2009 gav tilladelse til salg af våben og våbensystemer til Libyen til en værdi af knap tre milliarder kroner. UK gav tilladelse til våbensalg til Libyen til en værdi af 175 millioner kroner og blev også betalt af oberst Gaddafi for at sende de britiske specialstyrker SAS til at træne hans 32. brigade.

Jeg tør vædde på, at William Hague ikke vil holde sin ferie i Nordafrika i de næste 4,5 milliarder år.

Originalartikel:
Depleted uranium: the weapons that dare not speak their name

- End -