International fredsbevægelse
 

Det kaprede Estelle: De israeliske fortæller om piratoverfaldet

Stop Terrorkrigen 23. oktober 2012
Tekst Gush Shalom, Israel / Fotos: Estelle

SENESTE
23. oktober kl. 17:

Ifølge Ship to Gazas israelske advokater bliver samtlige tilbageværende fangne aktivister fra Estelle, inklusive Dror Feiler, løsladt og sendt ud af Israel tidligt på aftenen den 23. oktober.


Estelles ankomst til Barcelona, Spanien, den 16. september Foto: Ship to Gaza se

Lørdag og søndag var der manifestationer verden over mod den israelske kapring af det finsk-svenske nødhjælpsfartøj Estelle, der var i internationalt farvand på vej til Gaza.

Se

Manifestationer världen över

Sverige, Finland og Norge forbereder en f ælles protest mod den israelske behandling af aktivisterne

Se
Aktivist hemma efter Ship to Gaza-aktion


Nedenstående  redegørelse er udsendt som pressemeddelelse den 22. oktober af den israelske fredsorganisation Gush Shalom, som støtter Ship to Gaza:

De israelske aktivister på Estelle er løsladt. Elik Elkahan: Der blev brugt overdreven magt mod os uden grund og der blev brugt tasers (elpistoler, elektrochokvåben). Et græsk parlamentsmedlem blev slået af efterretningsfolk.
-
- Nu er jeg på vej hjem, men jag tænker fortsat på mine skibskammerater, mina aktivistkammerater ombord som stadig er fængslede under svære omstændigheder og forhøres af sikkerhedstjenesten Shabak. Blandt dem er der  parlamentarikere fra flere lande, siger Elik Elhanan, en af de israelske aktivister som var ombord på det svenske fartøj Estelle med destination Gaza.

Idag beorddrede domstolen, at han skulle løslades sammen med de andre tilbageholdte israelere, Yonatan Shapira og Reut Mor.

- Først forsøgte de at tiltale os for alle mulige grove forbrydelser, så som ’hjælp til fjenden’  Det afviste domstolen uden videre. I dag forsøgte de med en lovparagraf om ’forsøg på infiltration af landet Israel som ikke udgør en del af staten Israel’. Men domstolen forkastede også denne tiltale.

De kidnappede  aktivisters forsvar blev ført af advokaten Gaby Lasky og hendes medhjælpere, som har stor erfaring med sager vedrørende menneskerettigheder.

De løsladte fanger blev hilst med glæde af fredsaktivister, som var kommet til domstolen, blandt dem Elik Elhanans forældre - Rami Elhanan og Nurit Peled-Elhanan, datter af den tidigere generalmajor Matti Peled.

Smadar Elhanan, Eliks søster,  blev dræbt ved et selvmordsattentat i det centrale Jerusalem. En tung begivenhed,  som gjorde at de overlevende familjemedlemmer blev endnu mere beslutsomme i deres stræben efter fred mellem Israel og palæstinenserne for at undgå mere dødelig vold på begge sider.

-Jag har haft det svært, men jag fortryder ikke, at jeg sejlede med dette skib. Jeg vidste hvad der skulle ske, siger Elik Elhanan.
- Under seljladsen fik jeg god kontakt med Evangelis, en græsk parlamentariker som sejlede med os. Da flådens kommandosoldater kom ombord och vi blokerede vejen til kommandobroen, erklærede Evangelis, at vi havde fået ham til at synesom det israelske folk og givet ham håb om en bedre fremtid i Mellanøsten.

- Kort derefter skilte de os fra hinanden. I går aftes, da de førte Dror Feiler til vores celle, fortalte han os, at Evangelis var blevet slået af Shabaks forhørsleder. Shabak løj skamløst for de udenlandske diplomater og påstod, at deres medborgere og parlamentarikerne blev godt behandlet.

Dror Feiler er født i Israel og hans mor Pnina bor i kibbutzen Yad Hana, men han frasagde sig sit israeliske statsborgerskab efter han flyttede til Stockholm, og blev derfor for det meste meste holdt adskilt fra de israelske fanger.

- De brugte vold mod os, der var helt ude af proportioner, fortsætter Elhanan:
- Da flåden kom for at borde os talte Yonatan Shapira ikke mindre end femten både omkring os på alla sider. Større og mindre fartøjr, det ene med en helikopter, ligesom på kommandosoldaternas zodiakbåde. Femten bevæbnede krigsskibe mod en lille civil båd med spil til børnene i Gaza. Vi må have værete meget generende for søstridskræfterne og de befalingshavende der.

- Da de kom ombord og vi stillede os i vejen, vidste soldaterne præcis hvem jeg var. De skreg på hebraisk: 'Elhanan, du kommer til at betale for dit vensterengagement!' og anvendte elpistoler for at give mig elektrochok. De fortsatte med at udsætte os for elpistolerne også efter de havde overtaget båden.

-  Men hvis de tror at de kan afskrække mig og dem som sejlede med mig, tager de fejl. Belejringen af Gaza er en forbrydelse, som bare fortsætter, og som der må sættes en stopper for. Vi bliver ved med at kæmpe.

Se

Kidnapning af Ship to Gaza: Dror Feiler og tre israelske aktivister anklages for at have ”hjulpet  fjenden

Se også

Nyt israelsk pirateri: Finsk-svenske Estelle kidnappet i internationalt farvand

Netavisen 20. oktober 2012

Se video
Marco Ramazzotti fortæller om angrebet på Estelle

Se video fra kapringen her

Følg med på udviklingerne her
Svensk Ship to Gaza's hjemmeside

Oversataf Stop Terrorkrigen

- End -