Latinamerika
 

Obama beordrer hemmelig økonomisk krig mod Venezuela

Af Wayne Madsen

Hvem står bag uroligheder i Venezuela mod devaluering af bolivaren og forhøjelse af mindstelønnen?

Wayne Madsen Reports’ (www.waynemadsenreport.com) efterretningskilder rapporterer, at Obama-administrationen har beordret økonomisk krig imod Venezuela for at destabilisere præsident Hugo Chavez’ regering. Efter det succesfulde kup imod Chavez’ allierede, Honduras præsident Manuel Zelaya, og den meget smalle 51-49 % valgsejr til den chilenske millionære, den højreorienterede Sebastian Pinera 17. januar, har en opmuntret Obama i Det Hvide Hus givet grønt lys til politiske operatører i Venezuela, hvoraf mange opererer under dække af at være ikke-regerings-organisationer (NGO’er) for at iscenesætte massive gadedemonstrationer mod Chavez’ devaluering af bolivaren, Venezuelas møntenhed.

Chavez devaluerede bolivaren med 50 % for at gøre den venezuelanske olieeksport billigere og dermed kraftigt forøge landets indtægter. Imidlertid har devalueringen også medført prisstigninger og inflation i Venezuela, og CIA og dets servile NGO’er har ikke spildt den mindste tid, men straks frembragt historier om forbrugere, der bestormer butikkerne før prisstigningerne. Importerede fladskærms-TV er her favoritproduktet, der opgejles i de kommercielle medier som ofre for voldsomme prisstigninger, og der bringes historier om lange køer foran de butikker, der foretrækkes af den venezuelanske elite.

Staten har fritaget visse forbrugsgoder som madvarer, medicin, skolematerialer og industrimaskiner fra at blive påvirket af bolivarens devaluering via en differentieret vekselkurs og priskontrol, men det er prisstigninger på Tv-apparater, tobak, alkohol, mobiltelefoner og computere, der har fået Chavez-modstandere i Venezuela og udenlands til at opgejle dårligdommene for den venezuelanske forbruger. 

For at sætte ind mod de forretningsfolk, som forsøger at tjene på devalueringen, har Chavez truet med at lukke og muligvis beslaglægge alle forretninger, der snyder forbrugerne via uforholdsmæssigt store prisstigninger. Første offer for midlertidig lukning var et magasin i Caracas ejet af det franske firma Exito.

Internationale investeringsanalytikere roste beslutningen om at devaluere bolivaren og sagde, at den burde være gennemført for længst i betragtning af olieprisernes fald verden over. Alligevel har CIA og NGO’er,  hvoraf mange er tilknyttet George Soros’ Open Society Institute og USA’s Nationale Fond for Demokrati planlagt store demonstrationer mod Chavez’ håndtering af økonomien.

USA vil stadig se Chavez fjernet

Der er planlagt parlamentsvalg til september, men Obama-administrationen har besluttet at hvis Chavez kan blive fjernet nu, vil hans allierede i Bolivia, Ecuador, Nicaragua, Paraguay og nogle caribiske østater snart opgive Chavez’ alternativ til den USA-styrede Vestlige Halvkugles finansielle anordninger og frihandelsaftaler, Det bolivariske alternativ for de amerikanske lande (ALBA).

Obamas planlæggere forestiller sig så, at Cuba på ny vil være isoleret på halvkuglen og moden for øget amerikansk pres.  Cuba blev placeret på en liste med 14 lande, der kræver ekstra screening af flypassagerer som et led i politikken med at lægge pres på og isolere Cuba. Det er muligt, at med udbruddet af USA-inspireret vold i Venezuelas gader, vil nationen blive anbragt sammen med Cuba på denne liste, som så vil bestå af 15 lande.

Obama-administrationens angreb er dobbeltsidet: økonomisk og politisk. Der lægges pres på benzinkæden Citgo, der ejes af det venezuelanske statlige olieselskab PDVSA, og venezuelanske investeringsemner får et tryk nedad i bedømmelserne. Politisk kanaliserer USA både åbenlyst og skjult penge til anti-Chavez grupper via Den Nationale Fond for Demokrati (NED), Det amerikanske agentur for international udvikling (USAID) og grupper tilknyttet George Soros.

Også militær side

Der indgår også en lille militær komponent i Obamas strategi for at undergrave Chavez. Amerikanske P-3 Orion flys overflyvninger af venezuelansk luftrum fra baser i Aruba og Curacao er beregnet til at intimidere Chavez og aktivere venezuelanske radar og kommandoveje, kontrol-, kommunikations- og efterretningssystemer (C3I)  for at indsamle elektroniske signaldata og efterretningsdata, der vil blive anvendt af USA til at blokere de venezuelanske netværk i tilfælde af en amerikansk-inspireret opstand mod Chavez fra folk, der er trofaste over for USA og skjult i det venezuelanske militær, politi, det statslige olieselskab og medierne.  

USA opflammer også til grænseoverskridende angreb ind i Venezuela fra colombianske paramilitære for at afprøve Venezuelas grænseforsvar. Sidste november myrdede colombianske højreorienterede paramilitære enheder to venezuelanske nationalgardister inde i Venezuela i delstaten Tachira. Våbenlagre tilhørende colombianere på venezuelansk grund er blevet beslaglagt af de venezuelanske autoriteter. Venzuela har også arresteret et antal colombianske agenter i Venezuela fra efterretningstjenesten DAS.

Obama har underskrevet en militæraftale med Columbia, der tillader USA at etablere syv fly-  og flådebaser i Colombia. En tillægsaftale mellem Obama og Panama vil føre til, at amerikansk militær vender tilbage til denne nation for at oprette to militærbaser dér.

Det vurderes, at godt 25 % af venezuelanerne er mulige femtekolonne folk, som vil deltage i en revolte imod Chavez. Mange er baseret i den venezuelanske olieproducerende delstat Zulia og i hovedstaden i Maracaibo, hvor skiftende amerikanske ambassadører i Caracas har næret separatistiske gløder, og hvor CIA og den amerikanske hæres efterretningstjeneste har koncentreret en stor del af deres bestræbelser.  

I november arresterede venezuelansk politi i Maracaibo Magaly Janeth Moreno Vega, også kendt som ”Perlen”, lederen af de højreorienterede Forenede Selvforsvars Styrker i Colombia (AUC). Disse er blevet direkte sammenkædet med Colombias pro-amerikanske præsident Alvaro Uribe og medlemmer af hans regering, heriblandt den tidligere colombianske justitsminister Luis Camilo Osorio Isazo, der af Uribe er et udnævnt til Colombias ambassadør i Mexico.

Oversat og forsynet med mellemoverskrifter af Kommunistisk Politik 3, 2010

- End -