Ytringsfrihed under angreb
 

Udleveret til skueproces

Den svensk-colombianske journalist Joaquín Pérez
udleveret af Venezuela til skueproces i Colombia

Joaquin Perez udleveres til Colombiia

Joaquin Perez udleveres til terrordom i Colombiia

Den svensk-colombianske journalist og redaktør for nyhedsportalen ANNCOL, Joaquín Pérez er skandaløst blevet anholdt i Venezuela og udleveret til det reaktionære regime i Colombia, anklaget for terrorforbindelser til FARC-guerillaen.

Den tidligere forsvarsminister i den berygtede Uribe-regering og Alvaro Uribes efterfølger som præsident siden august 2010 Juan Manuel Santos Calderon er stærkt opsat på at knuse ikke bare guerillaen i Colombia, men også den reelle opposition (i modsætning til den formelle parlamentariske, som er en del af regimets demokratiske cirkus) , som delvist befinder sig  i eksil.

Beslutningen om udlevering til det morderiske styre i Colombia blev truffet af den venezuelanske præsident Hugo Chavez personligt efter at den colombianske præsident ringede til ham, da Perez’ fly med kurs mod Caracas lettede fra lufthavnen i Frankfurt den 22. april.

Det har udløst voldsom harme i Latinamerika, hvor det ses som et fuldstændigt svigt af folkenes kamp mod den amerikanske imperialismes dominans og mod dens marionetter som den colombianske regering.

Joaquin Perez: Journalist, svensk statsborger, bosat i Sverige, hvor han har været redaktør af den betydningsfulde nyhedsportal ANNCOL, som har været en væsentlig torn i øjet på den colombianske regering siden starten i 90’erne. ANNCOL blev hurtigt et magtfuldt redskab for den colombianske opposition i eksil.

Perez var i Colombia medlem af byrådet i Corinto for venstrealliancen Union Patriotica (UP) og bestandig udsat for mordtrusler. Efter at hans kone blev kidnappet og nær blev myrdet, blev han af UP og det legale Partido Comunista Colombiano opfordret til at forlade landet, og kom derpå i 1993 til Sverige.

Udleveringen og fængslingen af Joaquin Perez har også vakt stor opsigt i Sverige. Journalisten Dick Emanuelsson fra det  svenske Flamman, som udgives af Venstrepartiet og som Perez har samarbejdet med om ANNCOL, har som den første  interviewet Perez i hans colombianske fængsel – via en indsmuglet mobiltelefon hos en af medfangerne.

Om hensigten med fængslingen siger Perez:
- Formålet er at gøre en regimekritisk røst tavs. Han tilføjer: - Visse dage har vi 800.000 besøgende på ANNCOL, mange gange flere end Santos-klanens dagblad  El Tiempo sælger til daglig.

Den højest rangerende politimand i Colombia, general Oscar Naranjo, erklærer i en udtalelse i El Tiempo at ANNCOL er en ’politisk fjende’. Uden Perez’ viden har der læng været ført en ’retssag’ mod ham i Colombia:

- Jeg er dømt på forhånd, eftersom de har ført proces mod mig i næsten et år uden at jeg er blevet indkaldt via udenrigsministeriet eller ambssaden i Sverige. De ved at jeg lever og arbejder i Sverige og nu stilles jeg i parksis over for en fuldbyrdet kendelse uden at have haft chancen for at forsvare mig, siger Perez.

I Sverige er der rejst stærke krav bl.a. 1. maj om at Perez’ umiddelbart sendes tilbage.

Fra Kommunistisk Politik 10, 2011

- End -