Gaza
 

Palæstina bag gardinet - etnisk udrensning i skyggen af vestligt tabu

Af Mik Eriksson

Klyngebomber over Gaza"

Israels voldelige oprindelse tegner fortsat landets politiske og territorielle dynamik i dets forhold til Palæstina, og som den helt overlegne part i striden - og den historiske kilde til volden - må de afgørende træk komme inde fra Israel selv."
Nafeez Ahmed


Klimaet omkring Israels overgreb er ved at ændres efter at tre FN-skoler har været bombemål, men Tyrkiets premierminister Erdogan fik som den eneste skudt ind i primetime, at Israel selv brød våbenhvilen den 4. november, og dræbte 6 palæstinensere. Det var samme dag Obama vandt valget i USA, og verden kiggede den anden vej.

"You have to leave your home, we will attack it."
Telefonopkald til tusinder af Gazas indbyggere

En lille håndfuld reportere i Gaza sætter livet på spil og trodser Israels blackout. Så længe det varer - for det kan nemt gå dem som det gik de journalister der blev dræbt i Bagdad i 2003. De to invasioner har også flere ligheder: Begge er testområde for nye våben, begge er rettet mod et område med råstoffer, og begge konflikter har kostet mange flere civile ofre end militære.

Selv redningsfolk er i skudlinien, endda live på AlJazeera. 21 er døde indtil nu. Kanalen viser også børn skudt af snigskytter og vidner fra massakrer. 6 familier blev tvunget ind i et hus der derefter blev bombet. TV2 har en øjenvidneberetning om lig i gaderne. Læger vidner om våben rettet mod civile, blandt andet DIME- og klyngebomber.

FlechetteFlere blogs med kilder inden for murene beskriver disse bomber. Man kan se klyngebomberne på TV-billederne, men folk på jorden kan mærke dem. De enkelte bomber i klyngen er fyldt med 1200 små pile (flechettes), der må opereres ud af ofrene hvis de overlever.

Andre bloggere og ngo'ere bekræfter billedet og Israels anvendelse af meget voldsom bombning, også af markedpladser og nær hospitaler. Den canadiske fredsvagt Eva Bartlett bekræfter bombningen af et hus, hvor Israelerne havde indespærret civile. Samtidig gennemhuller frivillige læger Israels søforklaringer om at nødhjælp bliver sendt ind samtidig med tropperne. Det medicin der kommer igennem er som en dråbe i havet, siger lægen Natalie Abou Shakra fra International solidarity Movement.

Andre blogs fokuserer på, at Gaza efter Hamas' udbrud fra den Palæstinensiske Autoritet (PA) er blevet til slagmark på grund af de gasressourcer der findes ud for landstriben. Det engelske BG group havde med Hamas en aftale om udvinding af gassen efter PA blev smidt ud af Gaza. Samtidig lavede Israel en foreløbig gaskontrakt med Ægypten, til en værdi af 2,5 milliarder $. Bloggerne spørger hermed, om Israel ikke har god grund til at håbe på en overtagelse af Gazas gas, hvis sejren bliver "Støbt i bly", altså permanent, som operationens navn antyder.

("Operation Cast Lead" indledtes under lysfesten Hannukkah, hvor en kendt sang handler om en snurretop støbt i bly. Den firkantede top er en slags terning i et spil om mønter eller slik.)

Se også af Mik Eriksson

Nyt ukendt våben brugt mod Gaza

Links:

Øjenvidne: Der ligger lig i gaderne
http://nyhederne.tv2.dk/politik/article.php/id-19644396.html

Gaskontrakt
http://no2wars.wordpress.com/2009/01/04/most-valuable-hostage-that-hamas-has-is-not-the-israeli-soldier-but-the-palestinian-gas-reserves
http://tenpercent.wordpress.com/2008/01/21/the-siege-of-gaza-gas/

Flechettes og massakre på civile
http://ingaza.wordpress.com/2009/01/05/its-really-hard-to-post-from-here/
http://debat.modkraft.dk/read.php?7,142681,142681#msg-142681

Klyngebomber
http://www.newshoggers.com/blog/2009/01/is-israel-using-cluster-munitions-on-urban-areas.html
http://thinkprogress.org/2009/01/04/israel-cluster-bombs/
http://a-mother-from-gaza.blogspot.com/2009/01/cluster-bombs-du-and-white-phosphorus.html

Telefonopkald fra Israel
http://gazasiege.blogspot.com/2009/01/urgent-report-from-ahli-arab-hospital.html

Børn skudt i hovedet og brystet
http://www.youtube.com/watch?v=84I5iLB52A4

Savner man en nøgtern beskrivelse af tidslinien fra Israels oprettelse i 1948, så har den engelske politolog og forfatter til "The war on Freedom", Nazeez Ahmed, skrevet en 17 siders briefing om forløbet.
http://iprd.org.uk/index.php?option=com_frontpage&Itemid=1

- End -