Mellemøsten
 

Støt kampen for demokrati og social retfærdighed i Bahrain

Af Valby og Sydvest mod krig

Demonstrationer mod kongens årlige prestigefyldte bilvæddeløb Formel 1 Grand Prix, den 21. april 2013 -
Løslad Abdulhadi al-Khawaja og de øvrige politiske fanger
Arkivfoto: Protest i Bahrain

Uden for de vestlige mainstream mediers rampelys foregår der næsten dagligt imponerende folkelige og fredelige masseaktioner for systemskifte, demokrati og social og retfærdighed i Golflandet Bahrain.

Landet ledes af den envældige konge Hamad al-khalifa, som oppositionen kræver afsat. I forhold til landets størrelse på ca.1 mio indbyggere har landet haft det mest omfattende oprør i hele det arabiske forår. Men oppositionen bliver mødt af den despotiske konges brutale sikkerhedsstyrker, der begår omfattende overgreb, drab og massearrestationer af aktivisterne.

I disse dage demonstreres der mod kongens årlige prestigefyldte bilvæddeløb Formel 1 Grand Prix, der afholdes den 21. april. Demonstranterne kræver løbet aflyst og løsladelse af de fængslede demokratiaktivister, herunder dansk-bahraineren Abdulhadi al-Khawaja og hans datter Zainab. I stedet bliver demonstranterne mødt med nye arrestationer, vold og tåregas.

I følge menneskerettighedsorganisationen Bahrain Center for Human Rights, hvor Abdulhadis anden datter Maryam, er fungerende leder, har han og Zainab i marts måned påbegyndt en livstruende sultestrejke i protest mod, at de nægtes familiebesøg. I fængslet er Abdulhadi blevet torteret og også i 2012 gennemførte han en sultestrejke i 110 dage, hvor han var tæt på døden.

Selv læger og sygeplejersker, der har behandlet de sårede demonstranter, bliver fængslet og udsat for tortur.

Men den demokratiske opposition får ingen støtte fra USA-NATO-EU, fordi kampen for frihed og demokrati foregår i et ”forkert” land. For Bahrain er reelt en vasalstat, hvor USA har sin 5. flåde med henblik på at varetage sine geopolitiske militære og økonomiske interesser i Mellemøsten, der har 45 % af verdens kendte oliereserver.

USA vurderer, at den enevældige konge sikrer USAs hegemoni bedre end en demokratisk massebevægelse.

Det samme gør sig gældende i de øvrige enevældige kongedømmer i Golfen, hvor specielt Saudi Arabien og Qatar er betydningsfulde allierede for Vesten og Israel i stadig konflikt med Palæstina, Libanon, Syrien og Iran.

Hensigten er at svække de globale rivaler Rusland og Kina, der er en hindring for, at Vesten og Israel kan få fuld kontrol over hele Mellemøsten.

Udenrigsminister Villy Søvndal foregiver at have gjort en ihærdig og betydelig indsats for at få løsladt Abdulhadi al-Khawaja, der sammen med andre demokratiaaktivister har siddet fængslet i mere end to år.

Men det er desværre kun et spil for galleriet, da Danmark også under SRSF-regeringen optræder som en af USAs mest lydige undersåtter og som medlem af Nato alliancepartner med de diktatoriske kongedømmer i Golfen.

Alle Golflandene har indgået en musketéred om at komme hinanden til undsætning, hvis det enkelte regime ikke længere kan modstå det folkelige pres for demokrati. Da kongedømmet i Bahrain var ved at kollapse under den folkelige modstand i foråret 2011 invadede Saudi Arabien landet i overensstemmelse med musketéreden.

Det skete to dage efter, at USAs daværende forsvarsminister Robert Gates forlod Bahrain efter at have udtrykt støtte til Al-Khalifa.

Abdulhadi al-Khawaja har sammen med andre demokratiaktivister i en skueproces i Bahrains højesteret i januar måned fået deres fængselsdomme stadfæstet, dvs. livstidsdommen for Abdulhadi.

Kun en bred international og folkelig støtte kan sikre, at han og de øvrige politiske fanger løslades.

Støt kampen for demokrati og social retfærdighed i Bahrain

Løslad Abdulhadi al-Khawaja og de øvrige politiske fanger

15. april 2013


English version


- End -