Udtalelse
 

Anerkend Palæstina!

Af Palæstinainitiativet, Århus

Støttedemonstration torsdag den 29. november kl 16
Store Torv, Århus


Arr.: Dansk-Palæstinensisk Venskabsforening, Den Palæstinensiske Forening - Al Rabetah og Aarhus mod Krig og Terror.

Den 29. november 2012 ansøger den palæstinensiske ledelse i FN’s generalforsamling om anerkendelsen af en palæstinensisk stat inden for grænserne før 1967-krigen og med Østjerusalem som hovedstad, en stat uden medlemskab (stat med observatørstatus).

Derfor opfordrer vi den danske regering og det danske Folketing til i FN at støtte anerkendelsen af den nye palæstinensiske stat med Østjerusalem som hovedstad.
Desuden opfordrer vi politikerne til at arbejde for anerkendelsen i EU, i EU’s Ministerråd og i Europaparlamentet.

I årevis har Israels ledere bedyret deres ønske om fred. Men i praksis har de demonstreret deres manglende interesse for fred ved at godkende udvidelser af bosættelserne på besat palæstinensisk jord på Vestbredden og nedrivninger af palæstinenseres boliger og opførelse af nye boliger til jødiske bosætter i Østjerusalem, palæstinensernes kommende hovedstad.

Antallet af bosættelse er mere end tredoblet siden Oslo-aftalerne, og palæstinenserne både i Gaza og på Vestbredden er nu hegnet ind af Israel og lever under apartheidlignende forhold. Alligevel har både EU og USA valgt at forstærke samarbejdet med Israel.

Israel har igen og igen vist sin modvilje mod at indgå en holdbar og retfærdig løsning, der vil kunne sikre det palæstinensiske folk dets nationale og politiske rettigheder i henhold til FN’s resolutioner og folkeretten. Dette gælder ikke mindst de palæstinensiske flygtninges ret til at vende tilbage til deres byer og landsbyer, hvorfra de blev fordrevet i tiden omkring Israels oprettelse den 15. maj 1948. denne ret til at vende tilbage er stadfæstet i FN-resolution 194 artikel 11.

Skal det palæstinensiske folk, der lever splittet op i bantustans kontrolleret af israelsk militær, have en chance for at få en suveræn og levedygtig stat, kræver det, at verdenssamfundet, altså FN og herunder også Danmark og EU, støtter det palæstinensiske folks ret til dets egen stat.

FN’s generalforsamling den 29. november 2012 er en enestående mulighed for at støtte palæstinensernes krav om anerkendelse på baggrund af adskillige tidligere vedtagne FN-resolution. Over 120 nationer fra Mellemøsten, Afrika, Asien og Latinamerika har allerede udtrykt deres støtte til palæstinensernes ønske om FN’s anerkendelse af en palæstinensisk stat med Østjerusalem som hovedstad.

Gaza har været under belejring i over 6 år med katastrofale følger for den palæstinensiske civilbefolkning. Alligevel har det ikke knækket palæstinensernes vilje til at være fri for besættelse og undertrykkelse.

De jævnlige israelske angreb har fået mange især i Gaza til at miste troen på, at der nogen sinde kan blive fred med Israel. Det har fået tusinder af unge palæstinensere til at bære våben efter at de har set deres kære blive dræbt, lemlæstet eller fængslet.

Ingen tvivl om at Israel op til det israelske valg i januar er interesseret i at eskalere konflikten. På samme måde som op til det omfattende overgreb mod Gaza for nøjagtig 3 år siden.


Derfor: Anerkend den nye palæstinensiske stat med Østjerusalem som hovedstad
.
- End -